Skip to main content

Solklar affär – både för miljön och plånboken

”Vi har undvarat 14 000 kilo koldioxid på tre år, vilket motsvarar 415 planterade träd och samtidigt har vi kunnat spara åtskilliga kronor varje månad. Det kännas såklart gott i magen.”

Ronny Eriksson och Renée Hovdeby i nedre Torvalla skaffade solenergi i augusti 2017 och är mycket nöjda med resultatet.

Ronny har varit intresserad av miljöfrågor ganska länge, men det var när han utbildade sig till lärare som miljöintresset tog fart på riktigt. Nu är det naturlig del av livet och när det var dags att bygga hus för fyra år sedan fick kunskaperna testas på riktigt.

”Vi hade hört att det var både dyrt och krångligt med solceller, så det var inte direkt det första vi kom att tänka på. Men när vi började titta runt visade det sig att priset hade sjunkit drastiskt och vi insåg att det fanns en öppning för oss”, berättar Ronny.

När första steget var taget var det som att en dörr öppnade sig. Vänner började prata om fördelarna med solenergi, några hörde av sig med tips och råd och genom bekanta kom de så småningom i kontakt med Tony Arnqvist på Solenergi Norr.

”Vi tog in offerter från flera företag men Solenergi Norr hade helt klart den bästa dealen, så valet var enkelt. Vi har haft en öppen och ärlig dialog hela vägen och har kunnat vända oss till dem med alla våra frågor. Det har varit en process som känts bra från start”, berättar Renée.

I mars 2017 kom huset och i augusti samma år kopplades energisystemet in. Genom en app kan de enkelt följa flödet och se hur mycket energi som produceras från dag till dag. Ronny berättar att april till oktober är säkra månader då man drar in mycket energi, men även under relativt mörka perioder som november produceras det el.

”Det gör att vi tänker på ett lite annat sätt än tidigare. Är det sol idag men inte i morgon, kör vi tvättmaskinen idag till exempel. På sätt och vis anpassar vi oss efter naturen”, säger Ronny.

Även om miljöintresset har funnits länge och varit en bidragande faktor till valet av solceller, vill både Ronny och Renée påpeka att den ekonomiska aspekten varit minst lika avgörande.

”Att köpa solceller är en stor investering men när vi byggde nytt kändes det naturligt att dra sitt strå till stacken. Sen är det skönt att veta att vi har tjänat in investeringen på ungefär 12-15 år och att vi sparar åtskilligt varje månad jämfört med andra alternativ”, säger Ronny.

Tony Arnqvist på Solenergi Norr berättar att priserna har fortsatt att sjunka de senaste åren, samtidigt som verkningsgraden, det vill säga hur stor del av solenergin som kan omvandlas till el, har ökat. Detta har inneburit att vi i de flesta fall når en årlig avkastning på 8-12 procent av investeringen.

”Vi ser investeringen i en solcellsanläggning som långsiktig. En investering som stärker hushållet på olika sätt. Det är värdeskapande rent ekonomiskt, miljömässigt och inte minst den sköna känslan av att producera sin egna el”, säger Tony.

Miljötänket har spridit sig även till andra områden i livet och om Ronny får drömma blir nästa steg att skaffa en elbil.

”Ja det vore väl häftigt att kunna ”tanka” bilen på sin egen garageuppfart.”