Skip to main content

Inspiration från Youtube blev till eget företag – Nu investerar Petter i solceller

Petter har en bakgrund inom entreprenörskap och de ökande energikostnaderna skapade en vision om att kunna driva sin snickeriverksamhet och hushållet med hjälp av solpaneler. Nu står solcellsanläggningen på Petters gård i Namn klar och förväntas producera ca 13 000 kWh per år. Vilket motsvarar 6500 mil i en klassisk elbil.

Att energipriserna har ökat markant är inget som gått någon förbi, att vi också behöver tänka om inför framtiden är en självklarhet. För Petter handlar det om att försöka göra mindre avtryck på vår planet och samtidigt få en positiv avkastning på elräkningen, speciellt efter investeringen i verksamheten.

”Jag insåg att dessa CNC-fräsar drar en del energi och då blev intresset för att investera i solpaneler ännu större. Med hjälp av övervakningen i appen kan jag nu se hur mycket varje maskin kostar per timme.”

Snickeriverksamheten startade från en Youtube kanal. Det som tidigare var ett garage är nu en fullskalig verksamhet med CNC maskiner och alla möjliga tillbehör för kreativt skapade. Här utformas det specialbeställda skärbrädor, träskyltar och i det senaste tillskottet i maskinparken finns även möjlighet till att fräsa i aluminium.

”Jag fick massor av inspiration från den här Youtube kanalen och har alltid gillat att utmana mig själv” berättar Petter.

Nu är tanken att Petter fortsätter att skala upp och börjar livnära sig på sin idé.

Pär på Solenergi berättar att vi monterat solpaneler i flera väderstreck för att det sprider produktionen över dygnet. Vilket i sin tur leder till högre egenanvändning av solelen. Vi såg en möjlighet att få ett bra omfång av solens alla timmar genom att nyttja två olika byggnader på tomten.

Enligt Petter har dialogen med Solenergi Norr varit fantastisk.

”Jag fick otroligt mycket information vid första kontakt. Offerten innehöll matnyttig information om alla beräkningar kring anläggningen. Det kändes otroligt professionellt och gav mig en bra trygghet inför den här investeringen.

Montage och överlämning har båda varit toppen. Grabbarna som monterade hann jag knappt säga hej till och Pär som instruerade mig i app och anläggning var pedagogisk och informativ, en helhet som känns superb.”

Om solcellsanläggningen

Antal: 38 solpaneler i två vädersträck

Beräknad årsproduktion: 13 000 kWh

Infästningsmaterial ifrån svenska tillverkaren welands stål, solpaneler från Longi Solar och växelriktare från världsledande Huawei. Som tillval till anläggning är även en energimätare installerad vilket ger kunden total överblick av fastighetens energiflöde i form av produktion/förbrukning.

Rekommenderar du den här investeringen till andra?

“Jag skulle absolut rekommendera alla som har hus eller stuga att investera i solceller. Vi kanske inte har det bästa läget där vi bor men enligt beräkningarna skulle vi ändå kunna få en produktion på cirka 13 000 kwh per år. Så de kändes toppen!”